Aktuellt nyhetsbrev

Moments divine, rapture serene - FWG nyhetsbrev nov-dec-20

Hej alla Fu Wei-vänner!

Hoppas att ni mår bra i dessa dagar, vi har ju faktiskt fått många med vacker höstsol, nu dock i kombination med den något mindre glada nyheten; att covid-19-spridningen åter har tagit fart. Vi får träna oss i att hitta balansen mellan att vara förnuftigt försiktiga men inte rädda, särskilt som rädsla tenderar att sänka immunförsvaret.

I nyhetsbrevet som gick ut i maj berättade jag att jag själv fick corona, men att min lilla immunförsvarsboost med Ester C 1000 mg, flytande zink och Coldzyme sannolikt gjorde att jag fick lindriga symptom. Intressant nog publicerades resultatet från en in vitro studie under sommaren, vilken visade just på Coldzymes förmåga att deaktivera viruset till över 98 %. För er som ännu inte provat Coldzyme är det en munspray som hindrar virus från att ta sig ner från munhålan mot luftrör och lungor – och inte nog med att den är en mirakelräddare vid första tendens till förkylningssymptom, vi kan väl vara lite preliminärt optimistiska även när det gäller det här viruset också då…!

Olivolja

Vid tester som utfördes av Livsmedelsverket under 2018 och repeterades under 2019 kontrollerade man om det som kallas ”extra virgin” eller ”extra jungfruolja” verkligen höll det kvalitetsmått och krav som denna benämning avser. Den beklämmande nyheten var att nästan ingen av de testade oljor uppfyllde kraven, utan de höll lägre kvalitet än vad etiketten angav. De flesta innehöll vanlig jungfruolja, vilket är näst högsta kvalitetsklassen, men två av Zetas oljor var så kallad bomolja, vilket inte ens får säljas till konsument utan ytterligare rening. Turligt nog för Zeta var i alla fall deras Olio extra vergine di oliva classico EKO en av de oljor som höll utlovad kvalitet, tillsammans med Fontanas extra virgin olivolja och Coops Änglamark ekologisk italiensk extra virgin olivolja. Listan över testade oljor finns på livsmedelsverket.se .

Känslighet mot gluten?

Tack och lov så sker nu en rörelse mot det som kallas kulturspannmål, eftersom den våg av glutenallergi och glutenintolerans sannolikt åtminstone delvis kan kopplas till den stora konsumtionen av moderna vetesorter. Det vi lite hastigt samlar ihop till benämningen gluten är i själva verket flera hundra olika proteiner. Gluten består huvudsakligen av prolaminer och gluteiner. I vete kallas prolaminerna för gliadin, och där finns en särskild bov när det gäller utvecklandet av glutenintolerans som heter alfa-gliadin.

I alfa-gliadinet finns fyra gensekvenser som har visat sig ha en större skadlighet, och dessvärre är det så att i de moderna vetesorterna finns det mera av dessa fyra farliga, än vad som finns i de äldre kulturvetena. Exempel på dessa gamla sorter är emmer, dinkel, enkorn och Ölandsvete. Informationen har jag hämtat från artikel ”En mer nyanserad bild av gluten” där Kerstin Fredlund, doktor i Livsmedelsvetenskap på Chalmers intervjuats. Den hittar ni på ytterjarnaforum.se och ovanstående är bara ett axplock av den intressanta kunskapen som delges där, så läs gärna!

2018 efter torkan såg jag också ett inslag på TV om hur kulturspannmål klarade torkan mycket bättre än de konventionella, moderna sorterna, bland annat beroende på de gamla spannmålens rotsystem. Artiklar kring detta finns på nätet; både hos SMHI och SLU, samt återigen hos ytterjarnaforum. Även DN och Kurera har skrivit om detta.

Var hittar man då dessa nyttigare spannmål? I Malmö finns exempelvis hantverksbageriet Bagaren och bonden som fokuserar på skånskt kulturspannmål och i Stockholm, i Söderhallarna finns Sebastien Boudet som länge förespråkat de bästa råvarorna och de gamla spannmålen. Strax utanför Ronneby finns Äggaboden som förutom en liten restaurang också har en lanthandel med exempelvis flera sorters mjöl. Det finns säkerligen ett antal bagerier Sverige runt som går i bräschen för detta, och allt går ju att hitta på nätet idag, så leta gärna efter vad som finns i ert närområde eller på utflyktsmålet. Kanske skall ni också ställa den intrikata frågan om vilka mjölsorter som används på ert favoritbageri/konditori...? Vi behöver i alla fall tänka nytt – eller nygammalt snarare – både för hälsa och för klimat.

Stenåldershunden från Sölvesborg

Idag älskar vi ju våra hundar, men nyligen hittades en 8 400 år gammal hund fint ihoprullad och begraven i en grop vid en strandkant i Ljungaviken, Sölvesborg. Det ovanliga är både att hunden begravdes, det har bara hittats ett dussintal hundgravar världen över, samt att graven finns i ett område med huskonstruktioner, så denna hund begravdes nära boplatsen . Man har också hittat små flintbitar som möjligen kan vara gravgåvor. Detta var säkert världens finaste och mest älskade Hedenhösiska lilla gullehund!!!

Äppelcidervinäger

För er som följer medicalmedium så vet ni nog att han för någon sorts korståg mot äppelcidervinäger. Jag har lite svårt att förstå hans påståenden där ett är att det drar ut vätska från organen så att man blir uttorkad inifrån, och att det fungerar som en slags inläggningsvätska som bevarar gifterna i organen. Hm. Som ni vet har jag varit förtjust i hans första böcker, men den senaste utvecklingen hänger jag inte riktigt med i måste jag säga. Man kan ju inte bara säga en massa saker utan att kunna visa på ett hur det rent medicinskt i så fall skulle kunna vara så. Och sedan har han ökat rekommendationen av sellerjuice till en daglig nivå som verkar helt orimlig. Dels är selleri en ört, dels är den svårt att hitta organiskt odlad och att inta extremt stora mängder varje dag kan bara inte vara nyttigt. Så tyvärr, han sade inledningsvis många bra saker men nu har det i mina ögon spårat ut, så jag har till och med slutat följa på instagram.

I ett senare nummer av Hälsokraft finns en lista med tolv fördelar med äppelcidervinäger, och listan är baserad på gjord forskning. Jag tror definitivt att utspädd äppelcidervinäger av god kvalitet är bra för hälsan, särskilt som den har dokumenterad effekt i avseende på blodsockersänkning.

Äppelcidervinäger reglerar också det metaboliska systemet och kan ge en mindre viktminskning vid regelbunden användning (här säger då medicalmedium att det bara är vätskeförlust), balanserar kolesterolnivåerna, förbättrar matsmältningen, minskar uppbyggnaden av mjölksyra, lindrar kramp i benen, och innehåller A-vitamin, mineraler och probiotika. Utvärtes kan äppelcidervinäger vara bra för hud, hår och användas till att förebygga och bekämpa fotsvamp.

Självklart skall äppelcidervinäger spädas rejält före förtäring, och glöm inte skölja munnen efteråt – syran fräter nämligen på tänderna. Använd gärna sugrör. Och har du en känslighet i tarmsystemet så kanske du skall avstå helt eller åtminstone starta försiktigt. Glöm heller inte bort Molkosan, som är ett väl beprövat mjölksyrapreparat, där man också har sett fina effekter på exempelvis blodsocker och maghälsa, något som jag har skrivit om tidigare. För den som har svaj på blodsockret är Molkosan definitivt värt att prova!

Bästa kostnadsfria strategi: vänlighet

En pappa skrev in till Sydsvenskan och berättade en solskenshistoria som gjorde mig alldeles rörd och fluffy inombords; hans son Mattias som tränade fotboll i P-12 i Ödåkra ville inte åka direkt hem efter träningen, utan ville stanna och titta på A-lagets träning efteråt. Pappa sade oki, vi tittar väl i en kvart då. Precis när de skulle gå så kom målvaktstränaren, som just då höll en specialträning för A-lagsmålvakten Emil, fram och frågade om inte Mattias ville träna lite med dem. I över fyrtio minuter turades Mattias om med Emil att stå i mål och fick vara med om ett antal pedagogiska övningar, med svårare skott mot Emil och mjukare, välplacerade mot Mattias.

När de sedan promenerade hem var Mattias tyst en lång stund innan han sade ”Pappa, det var min dröm att få träna med A.laget. Detta är den bästa dagen i mitt liv. Kan det någonsin bli bättre?” Så hjärtevärmande! Det behövs egentligen inte så mycket för att förändra världen, men det som behövs är en utsträckt hand och en vilja att göra något gott. Och vem vet; den här drömmen kanske bär Mattias ända till de stora planerna! Om inte, så lär han aldrig glömma den kvällen när han blev sedd och bekräftad. Liten gest, stor skillnad. Kanske finns det något i vänlighetsväg som just du kan göra eller säga som kan förändra livet för någon…?!

Fu Wei-info

Det går bra att mejla förfrågningar till pernilla@fuweiguidance.com eller sms:a till 0708 – 38 38 09.

Tänk på, om du inte har fått svar inom en eller två dagar, att kolla så inte mina mejl stoppats av ditt spamfilter – det är relativt vanligt förekommande. Tänk också på att jag vanligen bara kollar mejlen en gång om dagen, på tidig förmiddag. Är det något brådskande så sms:a gärna istället, även om detta gärna också får hanteras under någorlunda vettiga tider. Detta gäller särskilt återbud och förflyttningar – tänk på att det är 48 timmar före bokad tid som gäller.

Förra veckan krånglade mejlen, men eftersom den självläkte efter tre dagar var det kanske Merkurius i retrograd som var boven…?! Min poäng är att om det har gått ett par dagar utan svar så är ju inte alltid tekniken pålitlig, och stöt då gärna på igen – det går ju även att DM:a på instagram.

Och en sak till: landlinan och telefonnumret 044 – 751 88 trasslade och var trasig i flera veckor i oktober och Telia gav bara nya datum när den skulle vara lagad igen – suck, men den fungerar nu igen. Det senaste beskedet är att den skall finnas kvar till mars i nästa år, så sedan blir det mobilnumret som gäller fullt ut.

Jag erbjuder inte helårsläggningar denna säsong tyvärr, enbart halvårsreadingar.

Avdelning Rädda Pernilla – varmt tack till er som har donerat; pengarna har gått till skatt och inte till champagne och praliner…!

Jag är också verkligen tacksam för er som har fortsatt att anlita mig under året – ni har varit något färre till antalet, men oerhört, oerhört uppskattade!!!

Skulle det vara så att du har haft glädje och nytta av att jag har funnits tillgänglig på plats, på distans via telefon eller mejl eller på instagram och vill skänka en mindre slant för att det även skall kunna förbli så framöver; ja då fortsätter jag att hålla mitt företagskonto öppet för donationer.

Det är naturligtvis inget tvång att donera, jag är fullt medveten om att även många andra nu kan stå utan inkomst och varken kan beställa en tjänst eller ge en donation, eftersom läget är som det är.

Tänk på att en insättning måste märkas med orden donation eller gåva. Jag kan dessvärre inte ge någon direkt motprestation eftersom det är strikta skatteregler runt detta, och mer än hälften av summan i så fall går till skatt.

Använd helst inte bankgirot för att undvika sammanblandning med ordinarie intäkter, utan istället företagskonto 8313-9  503 103 027-2.Du kan donera anonymt eller med namn.

Och jag säger igen; så att ingen blir frustrerad och irriterad i onödan; detta är självfallet inget tvång utan helt frivilligt.

Välkommen också att följa mig på instagram om du inte redan gör det – många vittnar om att läggningarna fredagar och söndagar samt tisdagens orakelkort lyfter själen och livsgeisten, och det är ju precis det som är meningen, så jag hoppas att jag kan och får vara med på er resa, närmare eller lite på distans även i fortsättningen! Om du inte har instagram så kan man ändå se de senaste posterna via nätet; då googlar du bara ”fuweiguidance instagram” för en liten titt!

Jag tillhör dem som lägger större vikt vid att bli läst än att ha ett stort följarantal – ett följarantal som dessutom många gånger är köpt. Människor med tiotusentals följare får inte 100 likes, och jag förstår inte egogrejen i det konceptet, särskilt inte på ”andliga” konton. Så vill ni läsa utan att följa så går det ju jättebra, det andliga lyftet jag kan ge betyder mer än följarsiffror för mig!

Blessings; Pernilla – Fu Wei Guidance