Nyhetsbrev 2007

ur Pernillas Påskprat, den 4 april

Forest Whitaker, aktuell Oscars-vinnare har öppnat en vegansk levande föda-restaurang i LA som heter Taste of the Goddess.

Josh Hooten och hans fru Michelle som skapat tidningen Herbivore skall nu istället ge ut två böcker/år och satsa mera på hemsidan. Josh & Michelle vill ändra bilden av veganer o vegetarianer; att äta grönt är varken synonymt med militant djurättsaktivism eller ständigt foträta skor... Way to go guys!!! Checka utvecklingen på
www.herbivoremagazine.com.

Nya numret av Aluma finns att köpa nu. Aluma kostar 30 kronor och försäljaren får behålla hälften.Om man redan köpt tidningen går det ändå bra att hälsa och/eller le. Jag har bara träffat supergulliga försäljare men det är inte roligt alls att titta på folks taktik under några minuter - möjligen isf för att få material till boken 101 sätt att undvika människor på marginalen. Ett bra tillfälle att begrunda sitt hjärtas öppenhet och graden av ödmjukhet istället kanske. Jag hoppas att ni inte missade the Corner, den verklighetsbaserade serien från West Baltimore av samma gäng som gjort the Wire o förstås Homicide - Life on the street (Uppdrag Mord). Hur som helst, angående Aluma-säljare o andra, det är väl som Bubbles i the Wire sade: "...there´s a thin line 'tween heaven and here". Mmmm, den linjen kan nog vara tunnare än vad vi tror och önskar...

ur Pernillas post-påskpaljett, den 13 april

Mina laster är väl vanligtvis inte så våldsamma, men en sann passion är iaf glass. Så i väntan på att få komma till Giolitti's i Rom så får Häagen Dazs och Ben & Jerry's bidra till överlevnaden... Jag hoppas att ingen har dåligt samvete över att äta genuin glass för den verkliga anledningen till att bli matfobisk ligger nog snarare i de dåliga versionerna av glass mest bestående av luft och tillsatser. Hur som helst; Ben & Jerry's erbjuder en bra ursäkt om någon nu behöver en sådan. Deras vanilj & chokladglass med chokladdinosaurier i är en del av Ben & Jerry's klimatkampanj Lick Global Warming. Projektet syftar till ökad medvetenhet om global uppvärmning och att samla in pengar till miljöhjälp.Glassen Vanilla är rättvisemärkt, vilket innebär att de indiska bönderna som odlar vaniljen och de paraguyanska dito som odlar rörsockret har fått en chans att få en rättvis affärsuppgörelse. Gärna mera sådant!

Hur som helst, let's talk about light.... Aspartam har blivit mera sällsynt, tack & lov, med bieffekter från huvudvärk till Alzheimers blev det säkert inte svårt för matindustrin att växla över till det nya inne-sötningsmedlet sukralos. Läsk, saft, ketchup, yoghurt, kräm etc marknadsförs nutidsenligt med orden "utan tillsatt socker". Problemet med sukralos är att sockermolekylerna manipulerats, några atomer har ersatts med kloratomer. Sukralos är ett ämne som kemiskt likställs med DDT (som ju inte heller sades vara farligt!) och dioxin. Den senaste rapporten i veckan är att man nu hittar sukralos i vattendragen. Ett hälsoproblem och ett miljöproblem i samma ask- underbart! Personligen förstår jag inte sockerfobin, i ok mängder är socker (särskilt det härliga bruna råsockret, även om vi kanske inte vet allt om hur odlingen går till) människovänligt till skillnad mot sötningsmedlen. Läs & begrunda alltså innehållsdeklarationerna.

ur Moonstruck in May, den 15 maj

Så till en gammal kär kombination av hälsa & miljö. Triclosan är ett bakteriedödande ämne som finns i många rengöringsprodukter men också ex.vis i vissa tandkrämer. Problemet med triclosan är att den regelbundna användningen gör att bakterierna blir allt mera motståndskraftiga och detta kan i förlängningen faktiskt bli livshotande för människan. Eftersom triclosan hamnar i vattnet och i jorden så rubbas balansen i miljön men för oss människor direkt är det kanske ännu mera allvarligt att en infektion i hals och munhåla kan bli svår att få rätsida på pga att bakterierna blivit starka och motståndskraftiga genom triclosan. Läs alltså på tandkrämstuben, men var också restriktiv med att använda sk bakteriedödande rengöringsmedel. Och gissa var jag har hittat triclosan?! I ögonkräm och i fotkräm! Det är så onödigt! Självklart så finns det tillstånd som måste behandlas med triclosan, men låt läkare eller tandläkare vara den som sätter in medlet isåfall...

När det gäller krämer finns det andra troligen hälsovådliga tillsatser att bli uppmärksam på. Många krämer har som bas sk mineralolja. Mineralolja är en produkt som utvinns ur råolja, vilket betyder att vi smörjer ansiktet och kroppen med en nästkusin till det vi tankar bilen med…Eftersom oljor, krämer och liknande både ligger kvar på huden under lång tid och dessutom tränger in i kroppen (huden är vårt största organ!!!) så är risken stor att vi påverkar vår hälsa och motståndskraft genom att använda skadliga produkter. En paradoxal effekt av mineralolja är att den faktiskt torkar ut, vilket gör att vi blir beroende av kräm. Hur många med mig har inte blivit beroende av läppglans/cerat eller handkrämer som har sin bas i mineralolja? Det finns också en annan aspekt, det förbrukas mycket större mängder energi när man tillverkar mineralolje-produkter. Ett kilo vaselin gjort på råolja innehåller 45 megajoule av fossil energi. För produktion, raffinering och transport går det åt ytterligare ca 6 megajoule, summa drygt 50 megajoule. För att ta fram, pressa, raffinera och transportera 1 kg jordnötsolja går det åt ca 10 megajoule – även en stor ekologisk fördel alltså! Om det inte står mineralolja i innehållsförteckningen kan det stå: liquid parrafin, medicinsk vitolja, E 905, parrafinum, oleum petrolen, oleum vaselini, vaselin oil eller petrolatum.

Läs på innehållsdeklarationen på dina krämer; allt som slutar med ”con”, ”conol” eller ”cone” är silikon, och det silikonet matar vi vår hud med. Till och med i Body Shops sköna bodybutter finns Cyclomethicone, annars är Dimethicone den vanligaste silikontillsatsen. Kanske har du märkt att du blir fuktig och nästan svettas samtidigt som krämen inte riktigt tränger in - det är pga silkonet…

Andra plaster som vi skall smörja in – tycker skönhetsindustrin – är polymerer. Vi blir slätare till synes, fast bara så länge plastskiktet sitter i ansiktet förstås! Se upp för olika sorters polymerer, som Metaacrylat Copolymer, Alkylacrylat crosspolymer etc.

Så vad skall vi göra? Ja, vakna upp och bli medvetna och läsa innehållsdeklarationer till att börja med kanske. Men tyvärr är inte ens alla produkter i hälsokost-handeln säkra. Jag tänker också på att det är trevligare med krämer som framställts utan djurförsök men faktum är att för ett par år sedan kom en aviserad superkräm i hälsokosthandeln som skulle göra underverk med hyn. Den sades innehålla marina tillsatser som reparerade i princip allt men vid närmare undersökning av vad som hämtats ur havet så var det haj!!! Som ni säkert vet så är hajen en otroligt gammal art, men människor skär av hajfenorna och slänger tillbaka hajen som får drunkna. Så förutom att inte köpa denna kräm (jag kommer just nu inte ihåg vad den heter) så skippa gärna hajfenssoppan…!

Vad jag av hela mitt hjärta kan rekommendera är iaf Weledas produkter. Själv matar jag mitt ansikte med mandeloljan, det finns en otroligt underbar handkräm baserad på havtorn och citrusdeodoranten är en frisk vardagsdoft för hela kroppen. Weleda har nyligen piggat upp sortimentet, bl a med duschkrämer och förutom att produkterna doftar ljuvligt är de hud- och miljövänliga och inte minst väldigt rimliga i pris.

Det är allergisäsong för många och att vara allergisk är alls inte roligt. Det finns dock flera alternativa möjligheter väl värda att prova. För lättare besvär mot pollen finns i hälskosthandeln ett tuggummi som heter Allmyn. Fungerar faktiskt riktigt bra! Annars rekommenderar jag gärna några alternativ-behandlingar tillgängliga i Skåne. Kontakta mig för info - jag vill inte lägga ut namn och telefonnummer till andra som inte själva valt att presentera sig på nätet. Så mycket kan jag iaf säga att det finns ingen anledning att låta allergin bli en livstidsdom. Jag har bl a sett ett närmast heltäckande atopiskt exem försvinna efter tre behandlingar så det finns mer under solen än kortison mm.

Pea goes treasurehunting, den 7 juni

Det absolut överlägset ljuvligaste med denna tid på året är, enligt mig, att det i princip inte blir mörkt förrän det blir ljust igen... Men det gäller ju förstås att hålla dygnet någorlunda rättvänt, något som jag håller för ganska svårt.

Nu tror jag väl inte att någon precis misstar mig för att vara särdeles minimalistisk... åtminstone inte den flock av Fu Wei'are som jag mötte på Näsums loppmarknad den gångna helgen. Det känns snarare som man är och räddar saker.... Det blev till slut en äpplelåda full (den i sig ett fynd!) och bara 100 kronor spenderade! Urkul! Det är iaf roligt att "loppa" några gånger om året. Bästa fyndet någonsin, hm, kanske två äggformade snurrstolar, supertrendiga, 10 kr stycket till Bea. För loppisovana rekommenderas följande: dress down, medtag växel, kasse o kanske lite tidningspapper för det eventuellt ömtåliga. Lämna egot därhemma, det finns saker till alla. Se upp för galna noshörnings-horden, vanligen damer 60+ men gruppen omfattar fler än dessa. Kännetecknet är att de står längst fram vid avgränsningen en god stund innan loppandet börjar, samt helt saknar respekt för andras mjukdelar. Förmodligen har de spanat in en utrotningshotad kaffekopp - fast begagnade furusängar verkar också inneha en osedvanlig attraktionskraft - och de springer och knuffas. Efterhand lär man sig vilka loppisar man trivs på - Näsums var bra och säljarna trevliga - och vilka som man inte trivs på - som icke-prutningsmottagliga surpuppornas paradis Österslöv ex.vis. Anyway, som jag ser det är loppandet sunt och en motvikt till slit & släng-mentaliteten. Så jag tror nog att man kan sublimera loppandet till en nästan helig gärning med såväl miljö som kulturhistoriska fördelar!

Själv är jag inte så noga med Mors Dag'andet men Bea hade hittat små Feng Shui-figurer i London till Mummy och de blev jag förstås glad över! Själv begav jag mig på skattjakt till Prästbostället. Mina vänner har oh'at och ah'at länge men... hur som helst så var det verkligen en mysig inrednings/present/trädgårdsbutik när man är på jakt efter en gåva. ( "Riktiga" presentaffärer slår an en känslomässig sträng...För ungefär 20 år sedan stod jag på Cardinne och sålde presenter, te och gulliga kort. Nu talar vi verkligen om back in the day... Cardinne är ju borta sedan länge men jag gillar fortfarande att slå in & ge bort paket...) Prästbostället har en kort presentation på nätet: www.prastbostallet.se, där finns info om öppettider etc. Hur skattjakten gick? Jo, det blev nästan ett hallelujah-moment för jag hittade en traditionell engelsk blomsterkorg som alla damer i engelska och amerikanska inredningstidningar tycks bära omkring på och lägga snittblommor i... Perfekt! Om man nu skulle föredra att ge bort något Feng Shui-aktigt så har Lillian Too*s dotter Jennifer startat WOFS konceptbutiker där huvudbutiken finns i Kuala Lumpur. Dit behöver man dock icke åka för att handla, webbutiken heter www.fsmegamall.com och där finns betydligt mer än de bedrövligt fula rödbruna - i mitt tycke - sakerna som finns överallt.

Om vi backar till förra nyhetsbrevet så pratade jag om hudvård. 100 % Pure finns nu att köpa i Sverige och produkterna finns på www.eleven.se. Läkaren som uttalar sig där påminner om att ca 60 % av hudvårdspreparatet absorberas av huden och går in i blodflödet. Hon tycker därför att vi skall vara lika noggranna med valet av krämer som valet av frukostflingorna....! Det finns bl a en bodyscrub (blodapelsin, ananas, grapefrukt, citronskal, jordgubb mfl sorter), duschkräm, bodylotion och body butter. 100 % Pure är högkoncentrerat och man får mycket för pengarna eftersom produkterna inte är utspädda med vatten, alkohol, förtjockningsmedel och annat.

Min mission runt grönt te måste ju fortsätta... I boken Grönt te - Kinas gröna guld skriven av Charlotte Lesche och Ann Lindberg (ISBN 91-518-4640-3) får man lära känna det gröna teet ur flera olika aspekter. Bl a att man inte dricker den första bryggningen, det sk fotvattnet, utan det hälls ut. Medan kineserna anser att ca 18 sekunders dragning är perfekt så kan vi mera oborstade västerlänningar låta teet dra 30-60 sekunder och vattnet får inte vara stormkokat utan skall hålla ca 80 grader. Jag har ju tidigare rekommenderat gröna teer från Ohlssons, men om någon tänker sig en sommarutflykt till Helsingör så missa inte Det lille Thehus på Sudergade 22. Här finns teer av alla slag, också det rödaktiga Skovber med mer frukt än teblad - otroligt fräscht och gott. Affären har även en hemsida www.detlillethehus.dk.

Hos Five O'Clock Tehandel på Skomakaregatan i Malmö finns just nu en riktig raritet, det sk Amacha Buddha-teet. Detta te innehåller en speciell antioxidant, phyllodulcin, som är 400 gånger sötare än socker (men kalorifritt om någon nu tänker på det). Enligt legenden så blev drakguden så exalterad när Buddha föddes att han skickade en söt sky som träffade Hydrangea-busken.Den 8 april när Buddhas födelsedag firas så offrar man detta te, gjort på blad från Hydrangea och häller det över baby Buddha-statyer. Amacha framställs bara en gång om året och inte i några stora mängder. Affären i Malmö har väntat flera år på en leverans och till slut... Förmodligen det mest exklusiva teet man kan få i Sverige - priset...? Hm, 336 kr/hg. Five O'Clock har emellertid många andra teer i lika prisklasser så absolut värt ett besök. Dessutom finns de vackra kinesiska gjutjärnstekannorna, Satake, i olika storlekar från drygt 500 kr = raka vägen upp på önskelistan!

Musik är nog lika nyttigt som grönt te, det sätter fart på livsandarna... Roligast just nu: att även utanför Malmöområdet kan man höra Din gata. Dessvärre bara en timme, fredagar kl 15 - 16 på P3. Och mellansnacket är... obeskrivligt, måste höras, I just love it...

Tyvärr går det inte att länka till artikeln i Norra Skåne som handlade om....mig faktiskt (den 2/6). NS har några entusiaster som varje lördag skrivit "En annan sida", om något inom alternativvärlden. Just nu är det sommaruppehåll men artikelserien är förhoppningsvis tillbaka till hösten.

ur De underbara molnen, den 15 juli

Jag hoppas ni lyckas hitta silverkanterna på molnen – för de är ju rätt många just nu… Men jag är ju lite bakvänd så allmänt sett tycker jag nog ändå att det är rätt mysigt med sommar även utan sol. När det blåser lite så plingar det ju dessutom väldigt vackert i vindspelet (ännu ett 10-kronors loppisfynd där jag bara bytt ut det icke fullt så tilltalande hänget i form av båt till en gammal kopparform).

Sommaren är ju fertilitetens högtid men oavsett årstid så finns det mera man kan göra om man vill öka chanserna att bli gravid. Harvard University har nyligen konstaterat att mejeriprodukter med låg fetthalt ökar risken för utebliven ägglossning. När jag var barn hämtade vi mjölk i kanna hos granngården (ja, ja, det var strax efter dinosaurierna dog ut) men nu finns det ju inga vanliga små bondgårdar kvar. Så återstår att springa in i de nya kylrummen i affärerna – och ut igen medan blodet förhoppningsvis fortfarande cirkulerar och köpa gammeldags mjölk. Helt ofattbart att Skånemejerier lade ner ekologisk gammeldags mjölk (tala om att vara osynkad när det gäller trender dessutom!), enda alternativet nu är plastdunken från Åsens som ju är icke-ekologisk på två sätt. Vilket kanske bör sägas; användes här inte i fertilitetssyfte men som de flesta redan vet är jag ju anti-light… Men tillbaka till baby-avdelningen vidarebefordrar jag ett gammalt barnmorsketips: Slemlösande Bisolvon kan vara till hjälp vid ägglossning om man vill skapa en friare passage. För vissa blir nämligen det segare sekretet vid ägglossningen alltför tjockt vilket då kan hindra befruktningen.

”Everything your skin needs, and nothing it doesn’t” – så presenteras Stella Mc Cartneys (som är övertygad vegetarian) nya hudvårdsserie Care. Jag har inte lyckats få fram så mycket info runt detta men hemsidan att hålla koll på är www.stellamccartneycare.com. Releasen sker, om jag förstått det rätt, den 2 augusti. Bonos fru Ali Hewson har genom sitt nya ekologiska klädmärke Edun som mål att hjälpa människor i tredje världen att hjälpa sig själva. Webbadressen är www.edunonline.com. Tack och lov börjar alltså egoism bli riktigt, riktigt otrendigt och inte bara omoraliskt…

Fästingar kan vara en riktig mardröm, men bor man på landet med djur så blir man ändå rätt avtrubbad. Min luddiga katt Daisy Boo är en riktig fästingmagnet men ärligt talat så är det bara att knipa till och dra ut. Tyvärr har fästingfobi i år lett till att flera katter dött när ägare provat att droppa på fästingmedlet Exspot för hund. Katter verkar annars klara sig bra från fästingburna sjukdomar, hästar, hundar och människor är betydligt mera utsatta. I USA och i Tyskland kör man med betydligt högre dos antibiotika under längre tid och en tysk läkare som själv haft borrelia fann att svampmedlet Diflucan försvagar borreliabakterien. Så hur alternativ man än vill vara skall vi nog vara tacksamma över att leva i en tid när det finns kraftfull medicin att tillgå när det behövs. TBE och Borrelia Patientföreningen finns på www.hem.bredband.net/tbepatientforeningen.

Besvär med urinvägsinfektioner som leder till antibiotikabehandlingar som i princip inte leder någonstans (än till resistens) är mycket vanligt. UVA-E och tranbärsjuice verkar inte hjälpa de med svårare besvär men Nya Biotta Lingondryck Plus med björkbladste kan ha effekt – drick ca 2 dl om dagen. Väl värt att prova!

Back on Track få ständigt nya lovord. Ny artikel i Tidningen Land, nr 24 som kom ut i juni med rubriken ”Vilken hästmedicin! Äntligen blev jag av med smärtan!” Genom Back on Track förmedlar jag också nyponpulver som är effektivt mot ledvärk. Överläkare Kai Winter på Köpenhamns universitet har lett en studie som presenterats vid The Annual European Congress of Rheumathology Evidence for Rosa canina in treatment of osteoarthritis is concvincing”. Han säger: ”Det är första gången som forskare kunnat visa ett helt biverkningsfritt kosttillskott som har så här goda effekter på sjukdom”. I Aftonbladet den 15 juni-07 berättar Jonna Lund som återhämtat sig på några veckor efter att ha provat nypon, detta efter flera års sjukskrivning med diagnosen artros. Nyponen från BoT är av absolut högsta kvalitet med 98 % skal och enbart 2 % kärnor. De är självklart obesprutade och maskfria. Nypon har det högsta hittills uppmätta antioxidantvärdet bland frukter; 40 mmol/100 gram (blåbär har ex.vis 8). Läs gärna mer på www.nypon.eu.

(De underbara molnen - Les Merveilleux Nuages - är helt enkelt titeln på en just underbar bok av Francoise Sagan... jag gillar moln, de är vackra, föränderliga, ömsom ljusa, ömsom mörka - precis som vi m.a.o...)

ur Don't be proud and prejudiced, den 13 augusti

"Jag må vara stjärnan, men du är himlen" sade Dustin Hoffman när han mötte Kim Peeks, verklighetens Rainman. Kim, en exceptionell människa i världen, helt annorlunda än alla andra, vilket före Rainman gjorde honom isolerad från alla utom den närmaste familjen. Men så en dag blev han sedd. På ett konvent var det en enda människa som var intresserad av att samtala med honom. Den människan var producenten och författaren bakom Rainman... Så... våga se bortom yta och normalitet (vad nu det är...?!) - och kanske finns där oväntad storhet!

Jag hoppas att ni inte missade dokumentären med en annan okonventionell och på flera sätt stor människa: the Scary Guy. Det var nog ett av de absolut bästa programmen jag sett i hela mitt liv faktiskt! Tatuerad över hela kroppen inklusive ansiktet, bemött och dömd på förhand av andra miljoner gånger men fast besluten att demonstrera kärlek. Ett beslut han kom fram till efter det att hans tatueringsbutik blivit bombad! Så det är vad han gör, han reser runt i världen och möter barn, ungdomar (en del med rejäla problem), poliser, militärer etc och sedan är ingen sig lik. "Bry dig inte om andras tankar, beteende eller påhopp" säger han, "det är negativ energi". "Vems är den negativa energin?" "Om du blir mobbad så är den inte din - och du kan vägra ta emot den". Och så påminner han om ilskans destruktivitet. Och om hatets absurditet, det går inte att kriga mot terrorism för hat föder hat. Dessutom blir det många kramar: "För att vara i normal känslomässig balans när man går och lägger sig" säger Scary, "så måste vi kramas 16 gånger om dagen". "Jag bryr mig inte om hudfärg - om du är vit, brun, svart, gul, röd eller mångfärgad som jag (!) - so what?!" Denna människa utstrålar så mycket integritet och så mycket kärlek... och får någon chansen att möta Scary så kan jag garantera att där finns oväntad storhet. Scarys interaktiva websida: www.thescaryguy.com. Eller googla och få 4 ½ miljon träffar...! När jag checkade hade Scary ägnat 3459 dagar 13 timmar 35 minuter och typ 50 sekunder åt "Eliminating Hate, Violence and Prejudice Worldwide". Och han är effektiv...

Scary påminde mig om en livstidsdömd fånge i USA som också var tatuerad i ansiktet. Om man är en outsider, varför inte förstärka det och få respekt genom rädsla (just det = rakt motsatt Scary) hade han resonerat. Han hade inga sociala kontakter med de andra fångarna, t.o.m de tyckte att det var för mycket. Så blev han utvald till ett sk Prison Dog Project. Sedan 1981 har 65 amerikanska fängelser börjat med hundprojekt, fångarna fostrar ledarhundar och... facit: 40 % minskning av våldsamma situationer! Och för just denna fånge var det en rejäl vändning - när han är ute med hunden (om jag kommer ihåg rätt tränar de upp en hund om året) så kom människor fram, pratade med hunden och - vilket blev en vändpunkt - pratade med honom...! Webbsida: http://pooch.org/links.htm klicka vidare och läs under Correction Programs.

Annars är väl inte tatueringar mitt största intresse. Framför allt är det hälsoeffekterna som bekymrar, en del av er kommer kanske ihåg Fredrik Ljungbergs ljumskproblem? Ljumskar som när man väl opererade visade sig vara fyllda med bly. Jag har faktiskt haft några tjejer härsom inte kunnat få någon bra diagnos inom vården på svullna lymfkörtlar, halsinfektioner som "inte finns" och därför inte går att behandla... "Hm, har du möjligen gjort en tatuering innan dessa symptom uppkom ?" "Ja"... Så en viss försiktighet kanske är att rekommendera. En gång har jag faktiskt själv blivit lite sugen dock. Det är en amerikansk författarinna, från New York tror jag, som rekonstruerat en bok genom tatueringar. Människor fick skriva till henne och motivera varför de ville gå med i projektet och sedan fick de tursamma ett ord ur boken att tatuera in. Det föll jag för, men redan när programmet visades får 1-2 år sedan så var det vad jag förstod försent så... där kom jag undan.

Mer än 100 000 medlemmar och 6 000 läkare är med i PCRM, Physicians Committe for Responsible Medicine, en organisation vars mål är effektiv och medkännande medicinsk vetenskap. Man arbetar för att ersätta djurförsöken med andra metoder och har exempelvis tagit fram världens första djurfria insulinnivåtest. Dessutom engagerar man sig för att belysa problemen med animalieproduktion och för ut budskapet om nyttan med vegetarisk kost. Websida: www.pcrm.org

I och för sig har jag svårt för demoniseringen av bilar (i vårt 9-miljoner invånare-land) och hysterin runt lågenergilampor så någon tvättäkta miljömupp kan jag inte aspirera på att vara. Men en stor fördel har klimathotsdiskussionerna fört med sig: man lyfter nu äntligen fram fakta som länge varit kända men varit alltför obekväma att föra ut, nämligen att köttindustrin är värre än hela transportindustrin när det gäller bidragen till global uppvärmning. De 43 kg kött en person beräknas äta per år motsvarar 1100 mils bilkörning. Nu är det nog inte så många som byter kost pga miljöskäl, men vem vet vad triggar ett beslut...? Många frågar "men äter du inte ens kyckling?" Nej, sannerligen inte, en industriuppfödd kyckling är nog värre än en gris eller en ko både när det gäller uppfödningsteknikerna och transport/slakt-processerna.

ur Milly-Molly, Mikaeli och Malmö, den 11 september

En av de äldre högtiderna,Mikaelifirandet eller Michaelmas, infaller sista helgen i september. Jag vet faktiskt inte hur stor plats den får i kyrkan idag, men antroposoferna firar den och i Norrland brukar det hållas marknader. Själv har jag denna skördefest djupt inbäddad i min själ eftersom jag älskade böckerna om Milly-Molly när jag var liten (och för all del, kärleken består...). Milly-Molly har odlat pumpor, en är väääldigt stor och undrar: "Mamma, varför har man skördefest? Varför skickar man frukt och sånt till kyrkan?" Varpå mamman förklarar att det är för att säga tack till Gud, och gåvorna blir dubbelt givna för sedan förmedlas de till ett sjukhus. Och självklart slutar det med att Milly-Molly skänker sin största pumpa...

Mikael själv är den ärkeängel som slängde Lucifer ur Paradiset och som också ansvarar fö att de onda krafterna hålls ute.I Hollywood-tappning är han ju rätt avslappnad till sin natur men en viss tjur märker ju av hans styrka iaf! Har ni inte sett Michael med John Travolta så är det kanske dags?! Hur som helst; temat för Mikaeli är att visa tacksamhet och det är en bra andlig övning. Vi tar mycket för givet och är kanske inte alltid helt vakna inför hur mycket gott som kommer vår väg. Och sedan är det ju det där andra, det vi inte får, eller det som är besvärligt, det som vi inte ens vill ha. Om det är stort att uttrycka tacksamhet för det goda vi bestås, ja, då är den ännu större utmaningen att tacka för det svåra som får oss att växa...

Men tillbaka till antroposoferna nu. Det har precis kommit en ljuvlig bok, Miraklet i Järna - Läkekonsten på Vidarkliniken av Jan Cederquist (ISBN 978-91-975991-6-0) som berättar om Vidarklinikens tillkomst och om det hårdnackade motståndet från Socialstyrelsen och andra instanser. Bara historien om marmorgolvet, likadant som i Nidardomen, är en mirakelhistoria i sig! Antroposofin omfattar så mycket så jag kan naturligtvis inte gå in på alla detaljer här. Men det är en filosofi som sätter människans hela väsen i fokus, inte bara det påtagligt fysiska utan vill betona samklangen mellan kropp - tanke - känsla. Vidarkliniken måste vara en dröm för den som är sjuk, den biodynamiska odlingen med Saltå Kvarn i täten visar vägen till en annan sorts odlande, en annan sorts mat, Weledas hudvård, Waldorf-pedagogiken, färgläran med Färgbygges underbara bivaxlasyrer, den icke-rätlinjiga arkitekturen, flowforms vattentrappor, eurytmin... ja, det finns många dörrar i detta hus. Läs mer på ex.vis www.antroposofi.info. Det är en bra startsida, varifrån man kan gå vidare till de områden som intresserar mest. Det som attraherar mig mest med antroposofin är nog lugnet, att något får vara stillsamt och oavsett om det är gäller en själ, en kunskap, eller ett frö - så finns det en naturligt tillväxttakt och den respekteras. Annars rekommenderar jag nog helst en ganska fri hållning till andlighet, i alla fall bör man vara uppmärksam på vad man sätter tro och tillit till.

Den gångna veckan presenterades nya forskningsrön angående bröd. Omalt korn, eller sönderklippt, är mycket nyttigare än det som malts. Inte nog med att blodsockerhalten stabiliserades - försökspersonerna presterade också betydligt bättre vid mentala tester än de som åt ljust bröd, konstaterade doktoranden Anne Nilsson.

Och så ett nygammalt larm om tillsatser efter det att brittiska forskare konstaterat att barn som fått färgämnen och konserveringsmedel blev vilda, rastlösa och okoncentrerade. Min varningslista över dessa medel är från 1980-talets slut då min dotter föddes. Vi hade faktiskt ett svenskt förbud om farliga azofärger, men det upphävdes -99 av EU. Dessa konserveringsmedel skulle sannolikt nog ha varningstriangel: E 200-202, E 210, E 211- natriumbensoat ingick i brittiska studien, i samma mängd som i en läsk, E 214-219, E 220-227 samt E 250. Färgämnen: E 102 (gult tartrazin), E 104, E 110 (para-orange), E 122 (azorubin), E 123, E 124 (rött nykockin), E 127, E 129 (allurarött), E 132, E 160 a och b samt E 161 g. De med färgangivelse ovan ingick i studien. Uppmärksamhet även för konsistensgivare: E 413 samt E 414.

Min dotter Bea som nu läser i Malmö hittar den ena spännande affären efter den andra. Ny te-favvo här är nu rött champagne-te från Pappas, www.pappaste.se. Och jag har fått en balinesisk vepa med texten: In the end what matters most is / How well did you love / How well did you live / How well did you learn to let go.Tänkvärt...! Från den mysiga affären My Living Room på Södra Förstadsgatan. Mera bra med Malmö...? Det är lätt, lätt, lätt att vara vegetarian!

På musikfronten: Finding Forever, nytt släpp från en av hip-hopvärldens mera sympatiska företrädare: Common. Finding Forever, säger han, handlar om att hitta platsen inom dig själv som får dig att skapa och ge världen något tidlöst. Common känns som en bra människa...

(Milly-Mollyserien är skriven av Joyce Lankester Brisley: Känner du Milly-Molly?, Vad som sedan hände Milly-Molly, Vill du veta mera om Milly-Molly?, Milly-Molly-Mandy kommer igen och Milly-Molly & Co ingår. Pumpan som ges till Gud berättas det om i Milly-Molly-Mandy kommer igen. Om ngn har första upplagor och vill sälja är jag intresserad - alternativt andra upplagor av no 2, 3 och 5.)

ur The hush of Heaven holds my heart today, den 12 oktober

Krispiga, härliga hösten är här! Avigsidan är väl mörkret, men sedan å andra sidan blir det ju väldigt mysigt med tända ljus... Och några kanske har turen att ha någon som vill sända "a bouquet of sharpened pencils" (Du har mail)... Hösten förknippas väl en del med bokläsande och det har inkommit önskemål om mera boktips. Böcker har ju en magnetisk dragningskraft på mig och eftersom min mamma var bibliotikarie på filialen här i Fjälkestad så jag är närmast uppfödd med doften av gamla böcker i näsan. Kommer ni ihåg att det fanns en ficka längs bak med ett kort som stämplades, plus ett blad fastsatt i boken där återlämningsdatumet markerades? Those were the days... Nåväl, en fullkomligt bedövande bra bok är James Mc Brides självbiografi Som vattnets färg (The Color of Water. A Black Man's Tribute to His White Mother), ISBN 91-37-11436-0. Med en mamma som svarar så klokt på vilken hudfärg Gud har: "Guds färg är som vattnets färg, och vattnet har ingen färg". Berättelsen växlar perspektiv mellan mammans livsberättelse och James egen, med en uppväxt i Brooklyn under 1960-talet. Om ni inte har läst den kan ni vara lyckliga som har det framför er! (Och jag kan ju njuta av att läsa om den...)

Så kallade andliga böcker är väl dessvärre 9 gånger av 10 en besvikelse. Jag såg verkligen fram emot Allison DuBois bok Kyss dem inte farväl, ISBN 978-91-7130-579-4, men den visade sig vara rätt tunn (också bokstavligen) men har trots det ett visst läsvärde. Allison DuBois liv gestaltas ju i tv-serien Medium, och alla vet kanske inte att det är verkliga händelser som skildras där. Allison arbetar alltså även i verkligheten på åklagarmyndigheten i Phoenix och gör ju ett otroligt gott men svårt arbete i det att hon är specialiserad på medialitet som hjälper till att lösa svåra brott, framför allt mord. Inte ens Allisons syner har alltid tagits på allvar men hennes resultat talar för sig själv. Hon låter sig också forskas på och hon donerar tid genom att ge fria konsultationer till stödgruppen Parents of Murdered Children.

Tänk att jag en gång ville bli arkitekt...! Men min matematiska begåvning var inte så särdeles imponerande, derivata och integraler är enligt min mening betydligt mera ogripbara realiteter än andevärldens mysterier... Nåväl, nu vet jag vad jag velat arbeta med om det blivit så: checka Tudor House (love at first sight!) och Walnut Cottage, brittiska lekstugor som vann pris på Chelsea Flower Fair: www.flightsoffantasy.co.uk. Man kan också köpa en borg eller ett piratskepp...

Sugen på att göra gott men inte hittat rätt projekt ännu...? Pacs, Pan Asia Cooperation Society, driver tre butiker i Göteborg. Om man handlar där för 400 kronor går 200 direkt i bidrag plus att Sida ger 1800 kronor. Detta gör att en resurs på 2000 kronor skapas, något som exempelvis betalar skolgången för 400 barn i en månad! Organisationen verkar i Lahore-regionen i Pakistan och i Uttar Pradesh i Indien. 20 000 barn kan nu gå i 470 skolor, man har byggt en lärarhögskola och driver sjukvård och kvinnocenter. Medlemskapet kostar bara 100 kronor. Läs mera på www.pacs.nu.

Vad vore ett nyhetsbrev utan en klunk grönt te...?! Professor Åke Sjöholm, överläkare i internmedicin på Södersjukhuset har kunnat fastställa att grönt te inte bara sänker blodsockret generellt utan också fungerar i princip likvärdigt som läkemedel mot diabetes. Tre till fyra koppar om dagen krävs för att skapa denna effekt. I grönt te finns också naturligt ämnet teanin som stimulerar alfavågorna i hjärnan. Man blir avslappnad utan att förlora fokus och skärpa. Det finns naturmedel som innehåller mera koncentrerade mängder av teanin något som sägs kunna hjälpa den som har problem med värk. Det har dock förekommit rapportering om att grönt te i sådan koncentrerad form inte bara är nyttigt - bäst alltså att dricka grönt te, inte äta i tablettform, tror jag.

Tidigare har jag skrivit om Exspots letala effekt på katter. Även Frontline, som används mot ohyra på djur kan ge otäcka bieffekter. Jag har fått rapport om en katt som under flera dagar slickade sig som besatt (pälsen blev våt som en trasa) och därefter blev djupt deprimerad och helt ointresserad av att gå ut. Det tog 14 dagar innan tillståndet normaliserades. Var försiktiga - "boten skall inte vara värre än soten" som det heter!

ur Listen carefully! Someone dropped a jinglebell... den 11 november

Under några veckor har jag försökt avskärma mig för att skriva, och trots en miljon störningar (!) så har jag skrivit mitt grundkapitel om A Course in Miracles färdigt. Så jag kommer att gå in och ur min "ostkupa" under några månader till för att få allt färdigt! Och när jag är i ostkupan så virvlar ord, teorier, fotnoter, rubriker och annat runt & runt, varför jag inte kan räknas som riktigt tillräknelig. Bilnyckeln i kylskåpet är ingen omöjlighet om man säger så... Jag gjorde ett vetenskapligt experiment denna perioden: hur stora dammtussarna skule bli, trodde kanske typ Jack Russell men faktiskt inte...

Störningar, ja! Den värsta var att en liten pälsboll, katten Cuddles blev väldigt dålig och den 1 november så fick han och jag göra en inte så rolig färd till veterinären. Skulle gjort det någon dag tidigare, men alla som varit i den situationen vet att man måste försöka komma över känslan att man begår mord... Lille Cuddles, som fick heta det för att han var så otroligt kelen och pussig, var hos oss nästan i två år. Han kom spatserande hit från en gård i november 2005, han hade förlorat sin svans i en olycka och kanske var det många andra katter runtomkring eller något, men han ville flytta och hade väl hört genom katternas grapevine att det fanns ett bra ställe lite söderut... Nåväl, den lille söte prinsen blev visserligen kastrerad när våren kom, men ändå utvecklades han till en terrorist som jagade kattflickorna, särskilt min luddiga, snälla, ljuvliga Daisy Boo som sprang för livet. Hur som helst så hade han magproblem och har ätit allt ifrån rått till kokt kött (jag kokte kött!) till megadyrt veterinärfoder men utan förbättring. Samtidigt var han så snäll att man kunde lägga honom på rygg och tvätta av honom, men sedan blev det illa, kanske någon tumör i mage/tarm och organen började svikta. Så lille Cuddles kropp ligger under ett äppleträd, själv vill jag tro att han jagar en snygg kattflicka i himlen!

Med den nya digitala världen kom ju också en ny TV-värld och ett för mig synnerligen intressant program: Private Psychic Eyes, ett program som går på Zone Reality. Tre otroligt duktiga brittiska medier; Colin Fry, TJ Higgs och Tony Stockwell, ger sig på olösta brott. Först var och en för sig, sedan läggs bitarna ihop och de får resultat som de kanske inte skulle behövt ha fått om andra gjort sitt jobb lite mera engagerat. Vid ett tillfälle ramlade jag också på Haunting evidence/ Medier söker bevis som verkade vara ett liknande upplägg fast i USA.

En bra skönlitterär bok, fast med lite medial prägel är Flickan från ovan av Alice Sebold som gick rakt upp på de amerikanska försäljningslistorna när den kom 2002. Lite deckarkänsla kanske, berättas av Susie och inleds: "Jag hette Salmon. Ja, lax, alltså. Jag var fjorton år när jag blev mördad den 6 december 1973." Rekommenderas varmt, och jag tror absolut inte att man måste vara inne på det andliga för att uppskatta den, för den håller hög kvalitet ända till sista punkten. ISBN 91-46-20171-8.

Avdelningen för goda gärningar handlar denna gång om träd. (Jag äääälskar träd!!!) Träd är världens lungor, absorberar koloxid, förhindrar jordskred och översvämningar samt hindrar öknar från att bre ut sig. Ett träd kostar 20 kronor och planteras runt Victoria-sjön! Mera info på www.viskogen.se.

Åååh, nästa gång vi hörs är det snart jul! Jag har nog inte upplevt min mysigaste jul ännu, och blir det inte denna så blir det någon annan gång...! Att fixa julkort och köpa julklappar är det bästa jag vet men idén om det perfekt julpyntade hemmet brukar...hm, stanna på idéplanet. Förra året hängde jag upp adventsstjärnan tidigt på julaftons morgon - men det blev rätt bra det med! Och jag tänder ju en miljon ljus, men en adventsstake kan jag inte sköta! Men julfilmer för rätt stämning är ett måste, som Preacher's Wife med Whitney Houston och Denzel Washington som ängel eller Polarexpressen som bara var magisk och fullständigt adorable! Och jag vill verkligen att alla, även vuxna, skall kunna höra det där bjällrandet....

ur Have Yourself a Merry Little Christmas, den 18 december

Kärlek i juletid.Jag vet inte varför jag har blivit så fullkomligt impregnerad av New York, men skridskobanan på Rockefeller Plaza skall baske mig beträdas innan jag dör...! Det måste väl vara alla filmer och inte minst När Harry träffade Sally för där ser man väl precis hur ödet tenderar att piruettera som en ihärdig isdansare i evinnerliga tider, men ändå till slut landar precis där det skall...

Gulligaste kärlekshistorien just nu måste väl annars ändå vara den svarta svanen Petras. Ni kanske läste om henne i våras, när hon blev kär - vid första ögonkastet - i en mycket rejäl och bokstavligen solid partner: en svanformad trampbåt. Tack och lov så har båtens ägare Peter Overschmidt ett hjärta av guld; nu övervintrar både båten och Petra på Münster Zoo. Frågan är väl om en fågels val av prägling och kärleksobjekt är så mycket mera blint än människors...? Vi kan nog i vissa fall också ta fel på trambåtar och svanar, om än i överförd bemärkelse. Fåglar har kanske det lite lättare, de kommer nog aldrig över projektionstadiet som karaktäriserar förälskelsen. Så Petras båt kommer för evigt att vara en stor, snygg svan i hennes ögon. Vi däremot läser in allt vi önskar att vår partner skall vara, något som kan liknas vid en dröm, en fantasi, vår "svan". Sedan kommer verkligheten och knackar på och helt lätt är det inte att integrera dröm & verklighet utan att rädslor och ego löper amok. Men väl värt ett försök väl...?! (Eller flera)

En intensiv shoppingdag i Malmö inleddes i paradiset. Les Trois Roses är nämligen ett himmelrike om man älskar choklad. Vi var så tidiga att det faktiskt bara var vi och maestro Jan Hedh (som skrivit böcker som Desserter, Chokladpassion och senaste Passion för desserter) på sittplats. Och ett underbart vänligt, men icke påträngande bemötande. Truly divine. Och choklad, vare sig den är fast eller flytande kan ju i viss mån kompensera för avsaknaden av... trampbåtar... Rekommenderas således varmt.

Lunch åt vi på Spot (Stora Nygatan 33). Enkel italiensk mat, som tunn, tunn vegetarisk pizza från vedeldad stenugn. Truly divine part II. Dessutom hade de Innocents smoothies som heter Innocent för att de bara innehåller frukt och inga tillsatser. Denna smoothie-saga startade i London när Adam, John och Richard sålde smoothies på en festival 1998. Framför ståndet ställde de två tunnor till skräp, en "ja"-tunna och en "nej". Kunderna fick på detta sätt besvara frågan "Skall vi säga upp oss från våra jobb och satsa på smoothies istället?" När dagen var slut var "ja"-tunnan full... Och deras smoothisar har erövrat Europa med ständigt bästa betyg. Fiffig & fräsch webbsida:
www.innocentdrinks.se.

Om man inte vill eller kan shoppa loss i Malmö utan istället vill ge en gåva med mervärde så är ett bra tips: Ge en get! För 200 kronor får en fattig familj en get, vilket är en rejäl resurs att bygga upp livet på. Köp geten på www.actionaid.se - det är en perfekt julklapp till den som inte vill ha någon. På deras hemsida finns all info och även andra projekt - om inte getter slår an en ton...

Många städar kanske lite extra till jul, även om mörkrets definitiva plus är att det till viss del döljer ohemula partiklar och dylikt. Isabella Smith, en driftig dansk tjej har namngivit sin egen rörelse som säljer mycket till lyst men också till nytta, som rengöringsserien Maison Belle vilken inte innehåller 3000 livfarliga kemikalier... Dessutom icke djurtestad. Helt ok priser, men man får ju tänka på att det är danska kronor, inte svenska förstås... Se www.isabellasmith.com!

Jag tycker nog att jag städar extra alltid, men det varar inte många sekunder. Livet på landet tvingar fram ett närmast symbiotiskt förhållande till min lilla Miele-hund = dammsugaren som rastas dagligen och stundligen. Tyvärr är städning en kortvarig framgång, inte sant...?! Men det finns faktiskt en "dammkorns-religion" (jag tror det är i Japan) där städningen är en ritual till det gudomligas ära. Riktigt så långt är jag kanske inte beredd att sträcka mig, men visst känns något annorlunda; friare, lättare, högre när det är rent & undanplockat. För övrigt är det väl typiskt att Sisofys skulle få en sådan pytteliten ynka uppgift som att knuffa en sten upp för ett berg - hade varit bättre och mera av en utmaning om han skulle städat!